Symptomer

Midlertidige tatoveringer

Allergi over for midlertidige hennatatoveringer viser sig ved, at huden bliver meget rød, kløende og hævet, der hvor tatoveringen er tegnet (se foto nederst på siden). Symptomerne vil typisk starte ca. en til to uger, efter man har fået tatoveringen.

Hævelserne kan være meget voldsomme, udslættet kan brede sig til hele kroppen og må ofte behandles med hormoncreme eller tabletter.

Det er ofte børn og unge som falder for fristelsen for at få en flot tegning på huden på en ferierejse sydpå eller lokalt på festivaler, markeder og lignende.

Allergien over for midlertidige tatoveringer skyldes det stærkt allergifremkaldende sorte farvestof, PPD, og den er livslang. Allergien betyder også, at man ikke vil kunne farve sit hår, da PPD og lignende stoffer anvendes til hårfarvning.

Gør man det alligevel, så er chancen for at ende på skadestuen eller intensivafdelingen stor på grund af udslæt og meget voldsomme hævelser i ansigtet og på halsen.

En undersøgelse fra Videncenter for Allergi har vist, at en del af de 12-15 årige børn, som ses på hospitalsafdelinger med allergisk reaktion på hårfarve, tidligere har haft udslæt af en sort hennatatovering.

Permanente tatoveringer

Flere oplever gener og komplikationer ved deres tatoveringer, men typerne og omfanget kendes dårligt.

Allergi over for tatoveringer viser sig ved, at huden bliver rød, kløende og hævet svarende til tatoveringen.

Udover allergiske reaktioner kan der opstå infektioner, ikke-allergiske udslæt og knudedannelser (granulomer) i huden som følge af tatovering. Mange mindre hud-gener ved tatoveringer er solinducerede. Der kan også opstå systemiske reaktioner som feber, kvalme og hovedpine i ugerne efter tatoveringen. Vidensråd for Forebyggelse udgav i 2015 rapporten ”Tatovering – helbred, risici og kultur”, hvor den begrænsede viden der er om gener og komplikationer bl.a. er beskrevet.

Læs mere