Lanolin

Lappeprøven viser kontaktallergi over for lanolin.

Det vil sige, at man kan få eksem, hvis man får lanolinholdige stoffer på huden. Allergien er varig, men den kan svækkes med tiden, såfremt man undgår kontakt med lanolin.

Hvad er lanolin?

Lanolin er et fedtstof, som udvindes fra fåreuld.

Lanolin er et naturprodukt og består af flere forskellige stoffer og findes i forskellige kemisk modificerede former.

Hvor findes lanolin?

Lanolin og lanolin i modificeret form bruges i mange cremer og salver, både til kosmetisk og medicinsk brug.

Desuden kan lanolin forekomme i læbestift, øjenkosmetik, shampoo og sæbe. Lanolin kan også forekomme i pudsemidler, imprægneringsmidler til tøj og sko, i nogle trykfarver og i antirustmidler.

Hvordan finder jeg ud af om et produkt indeholder lanolin?

Der er deklarationspligt for kosmetik og hudplejemidler og vaske- og rengøringsmidler både til privat og erhvervsmæssig brug.

Det betyder, at indholdsstofferne skal stå på etiketten.

Hvis der er lanolin i produktet, skal der stå lanolin i ingredienslisten, det kan hedde f.eks. lanolin alcohol eller lanolin oil, bare lanolin indgår i ordet.

Det er vigtigt at læse deklarationen på kosmetiske produkter, før man køber dem.

For andre produkter som f.eks. antirustmidler og trykfarver er der ingen regler for hvad man kalder lanolin.

Det kan f.eks. hedde:

  • Wool fat
  • Wool wax
  • Wool wax alcohol adeps lanae
  • Adipis lanae
  • Eucerin
  • Amerchol L101

Denne liste er ikke udtømmende og det kan være nødvendigt at spørge producenten.

Læs mere om allergi på www.videncenterforallergi.org

Videncenter for Allergi, Gentofte Hospital

og Den Danske Kontaktdermatitis Gruppe

januar 2007